Dagprogramma

Voor een volledig uitgewerkt dagprogramma zit je goed bij de Gentse Gidsen!

Ook voor grote, meertalige groepen (200 personen en meer) kan je bij ons terecht.

Door enkele van onze wandelingen te combineren kan je zelf een volledig dagprogramma samenstellen.

Maar er kan meer... een koffie vooraf? een lunch tussendoor? met de taxiboot naar het centrum? een etentje achteraf?

Een mail naar dagprogramma is het begin van je "wensdag"!

 

Hieronder vind je enkele van onze felgesmaakte dagprogramma's:

1. OER. De wortels van Vlaanderen

Tussen 15/03 en 6/08 start in het Caermersklooster een nieuwe tentoonstelling. Deze prachtige expo werd mogelijk gemaakt door Katoennatie, Indaver en de Phoebus Foundation onder curator Prof.Dr.K. Van Cauteren. 

De tentoonstelling vertelt aan de hand van fantastische kunstwerken de geschiedenis van Vlaanderen tussen 1880 en 1930 . Een terugkeer uit de grauwe industriestad naar het Vlaamse platteland en dit geïllustreerd aan de hand van meer dan 100 werken van Vlaamse kunstenaars.

De werken, komend uit privaat bezit en nooit eerder vertoond, geven een goed beeld van de industriële arbeidersmassa tegenover de academisch gerichte bourgeoisie en dit alles geplaatst contra het Vlaamse boerenleven. Het geheel wordt in beeld gebracht door kunstenaars die hiermee de Vlaamse schildertraditie van Van Eyck, Breughel en Rubens verder zetten.

Trouwens na een grote overzicht tentoonstelling van deze kunstenaars in Parijs ( 20/02/1970 tot 24/04/1970)schreef de heer P. Haesaerts “ dat met deze werken Vlaanderen haar positie in de internationale kunstwereld heroverde”.

Voormiddag:  Bezoek tentoonstelling. Tickets en gids worden door ons besteld. groepen tot max. 20 deelnemers per gids.

Maaltijd:         Vlaamse specialiteiten 

Namiddag:    

La vie de Bohème: het kunstenaarsleven in het Patershol. Mogelijkheid tot bezoek van hedendaagse galerietjes.

of

Van fin de siècle naar Interbellum: de industriële arbeidersmassa contra de bourgeoisie in het Gent van de 19 de eeuw. 

Kostprijs voor deze programma’s: vanaf 15 personen = 40€ p.p. Inbegrepen: de gids voor de volle dag + de inkom in het Caermersklooster + de maaltijd.( drank exclusief) 

of

Maaltijd in Hotel Falligan een der mooiste 18de eeuwse stadspaleizen. U geniet van Gentse specialiteiten menu in het “Salon des Singes”.

In de namiddag bezoekt u de Kunstgalerij Francis Maere (1ste verdieping Hotel). U vindt er de tentoonstelling “ 30 juwelen Vlaamse kunst in private collectie”.  Een aantal topwerken van Vlaamse kunstenaars uit de periode 1880-1930 uit eigen verzameling en privaat bezit .

Vanaf 15 personen komt de kostprijs op: 45€ p.p. Inbegrepen: de gids voor de volle dag + de inkom voor de tentoonstelling 'Oer. De wortels van Vlaanderen'  + de maaltijd in Hotel Falligan (drank exclusief) + de tentoonstelling Galerij Francis Maere. 

2. Gent, culinair.

10.00 u. ontvangst met koffie

PowerPointpresentatie: 'Zeg mij wat je eet, ik zeg je wie je bent'. Over eetfestijnen vroeger en nu: wat aten we, waar, waarom en met wie? Van gewone burgerkeuken naar gastronomie, van arme keuken naar de cuisine gourmande, van spaarzame keukenmeid naar de grote namen uit de culinaire wereld. En niet te vergeten: waarom wij Bourgondiërs zijn ...

12.30 u.: aperitief en maaltijd (extra 25 EUR p.p.*)

14.30 u. tot 16.30 u.: wandeling door de stad met 3 proeverijen van Gentse specialiteiten

Vanaf 15 personen kost dit programma 25 EUR p.p. In deze prijs is begrepen: de gids voor de volle dag +  koffie + aperitief + 3 proeverijen in de namiddag. * Met maaltijd en drank bij de maaltijd: + 25 EUR p.p.
 

3. In de ban van het Lam

10.00 u. start met koffie

10.30 u. tot 12.30 u.: bezoek kathedraal, Vijdtkapel en het Lam Gods (origineel)

12.30 u. tot 14.30 u.: verzorgd middagmaal in het centrum

14.30 u. tot 16.30 u.: bezoek Caermersklooster en tentoonstelling over de restauratie; wandeling door het Patershol.

Na 16.30 u. mogelijkheid tot bezoek zaal 4 in het Museum voor Schone Kunsten waar de restauratie van het Lam Gods plaatsvindt.

Vanaf 20 personen kost dit programma 34 EUR p.p. In deze prijs zijn begrepen: de gids van 10.00 u. tot 16.30 u. + de koffie + de inkom voor Lam Gods (zowel in kathedraal als Caermersklooster) + de maaltijd (zonder dranken; + 7 EUR/p.p. voor drankenforfait)
Bij bezoek aan MSK : combiticket = 12 EUR/p.p. ( kathedraal + klooster + museum) + 4,50 EUR gids incl. spreekrecht in museum.

De totaalprijs voor het programma komt dan op 43,50 EUR/p.p.

 

4. De Bijloke, puur cultuur!

10.00 u.: start aan de Bijlokesite . Koffie

10.30 u. tot 12.30 u. : bezoek STAM (Stadsmuseum Gent)

12.30 u. tot 14.30 u. : verzorgde lunch

14.30 u. tot 16.30 u.: Bijlokesite, School of Arts en Poortgebouw. Muziekcentrum op aanvraag.

Vanaf 20 personen kost dit programma 40 EUR p.p. Inbegrepen in deze prijs: koffie, inkom museum, spreekrecht museum, maaltijd. Met Muziekcentrum: + 20 EUR per groep.

 

5. Gezondheidszorg door de eeuwen heen

10.00 u. : start aan de Bijlokesite. Koffie

10.00 u. tot 12.30 u.: bezoek Bijlokesite; wat ooit een centrum voor gezondheidszorg was is nu een centrum voor erfgoed- en cultuurzorg geworden

12.30 u. tot 14.30 u.: verzorgde lunch

14.30 u. tot 16.30 u.: en wat met de zorg voor de geest? Bezoek aan het Dr. Guislainmuseum: "Van nar tot patiënt".

Eindpunt naar keuze

Vanaf 15 personen kost dit programma 38 EUR p.p. Inbegrepen in deze prijs: de gids voor de volledige dag, de inkom voor het Guislainmusem, de lunch (zonder drank) + koffie bij de start.

 

6. Rond de Groote Oorlog (dagprogramma in het teken van de Eerste Wereldoorlog)

10.00 u. : start met koffie en croissant in Salons Carlos Quinto.

PowerPointpresentatie  "Gent tijdens de Groote Oorlog".

12.30 u. tot 14.30 u. : verzorgde middaglunch in Salons Carlos Quinto.

14.30 u. tot 16.30 u. : wandeling "Gent tijdens la Grande Guerre": hoe Gent en de Gentenaars de Eerste Wereldoorlog beleefden en overleefden. Wij volgen de geschiedenis van de stad en haar inwoners tijdens deze 4 ellendige jaren 

Vanaf 20 personen kost dit programma 37 EUR p.p. Inbegrepen in deze prijs: gids voor de volledige dag, koffie en croissant, middagmaal zonder dranken

 

7. Modieus Gent - Gent modieus

Maken de kleren de man, dan maakt de vrouw de mode. Wij volgen de mode door de eeuwen heen. Hoe werden de prachtige textielstoffen, waar Gent altijd al een link mee had, verwerkt van draad tot naad? Hoe evolueerde de mode van harnas naar maatpak, van "verdugado" naar minirok, kortom van haute couture naar prêt-à-porter?

10.00 u. : start met koffie en croissant in Salons Carlos Quinto
PowerPointpresentatie "Mode door de eeuwen heen".

12.30 u. tot 14.30 u. : verzorgd middagmaal in Salons Carlos Quinto.

14.30 u. tot 16.30 u. : wandeling door het centrum "Gent, piekfijn uitgedost".

Prijs vanaf 20 personen: 38 EUR p.p. Inbegrepen in deze prijs: gids voor de volledige dag, koffie en croissant, middagmaal zonder dranken en drankje tussendoor.

 

8. Koning Willem I der Nederlanden, thuis in Gent

200 jaar geleden deed Willem I op 5 september zijn Blijde Intrede in Gent. Wellicht heeft geen enkele andere Vlaamse stad zoveel economische en intellectuele heropleving aan hem te danken als Gent.
We wandelen langs historische plekken in de Kuip van Gent, de "lieux de mémoire" die ons aan Willem en zijn tijd herinneren.
Tot op heden was Gent voor de Nederlanders de "flikkenstad" m.a.w. een blauwe stad, vanaf nu kleurt Gent oranje...

10.00 u. : start met koffie en croissant (Ibis-hotel Kathedraal)

10.30 - 12.30 u.: Oranjewandeling door de stad. Kan ook vervangen worden door de PowerPointpresentatie: 'Willem I, thuis in Gent.'

12.30 - 14.30 u.: maaltijd in restaurant Carlos Quinto. De kok serveert u het menu dat ook Willem I voorgeschoteld kreeg bij zijn bezoeken aan Gent.

14.30 - 16.30 u.: naargelang van de mogelijkheden keuze uit

Vanaf 20 personen kost dit programma 45,5 EUR p.p. Inbegrepen in deze prijs: gids voor de volledige dag, koffie met croissant, middagmaal zonder dranken, bezoeken in de namiddag.

 

9. Met hamer en beitel...

Ontdek de wereld van de beeldhouwers en hun kunst: materialen, technieken, vaardigheden.
We bekijken hun wereld vandaag maar gaan ook terug in de tijd, naar het beeld in zijn vroegste vormen van Renaissance naar  klassiek, assemblages en installaties.

10.00 u.: start met koffie

10.30 - 12.30 u.: bezoek aan de beeldhouwafdeling van de School of Arts en aan KIOSK, een ruimte voor actuele kunst / of PowerPointpresentatie 'Met hamer en beitel'.

12.30 - 14.30 u.: warme lunch

14.30 - 16.30 u.: wandeling via het Citadelpark naar het MSK en bezoek aan het museum, afdeling beeldhouwkunst

Vanaf 20 personen kost dit programma 42 EUR p.p. Inbegrepen in deze prijs: gids voor de volledige dag, koffie, warme maaltijd (zonder dranken), inkom museum en spreekrecht. Met broodjeslunch kost dit programma 37 EUR p.p.